Airco en kosten

Wat kost airco aan stroom

Bij de aanschaf van een nieuwe airco ben jij misschien benieuwd wat de airco aan stroom zal kosten. Bij Zonneprofijt verkopen we de Haier airco en de Daikin airco.

Vraag een offerte aan

Een airco heeft over het algemeen wel behoorlijk wat stroom nodig. Een ‘normale’ airconditioning verbruikt gemiddeld 1 kWh per uur. 

Je kunt het volgende rijtje bekijken als je wilt weten wat een airco aan stroom kost, er zijn namelijk verschillende typen airco’s:

Gemiddeld stroomverbruik airco + stroomkosten (dit is op basis van variabele stroomprijs aug 2022) – tabel:

Type aircoStroomverbruik per uurStroomverbruik per dag*
Vaste airco, multi split (2+)1,65 Kwh – €0,8813,2 Kwh – €7,10
Vaste airco, single split0,75 Kwh – €0,406 Kwh – €3,25
Mobiele airco1 Kwh – €0,548 Kwh – €4,30

Onthoud dat de kosten van een airconditioner in termen van stroomverbruik altijd  afhankelijk zijn vanverschillende factoren, zoals:

 • de grootte van de airco
 • de efficiëntie van de airco
 • de buitentemperatuur
 • de gewenste binnentemperatuur
 • de duur van het gebruik
 • de prijs van elektriciteit in jouw regio

Over het algemeen kan een kleine, efficiënte airco een vermogen hebben van ongeveer 500 tot 1000 watt per uur bij continu gebruik terwijl een grotere airco wel 2000 tot 4000 watt per uur kan verbruiken.

Wat kost airco bijvullen

Heb jij een periode geleden een airco in je woning of bedrijfspand laten installeren? Dan geniet je vast op warme zomerdagen van een heerlijk koel huis. 

Maar, om te zorgen dat dit zo blijft, is het belangrijk dat de airco goed blijft werken. Regelmatig onderhoud en in het bijzonder je airco afvullen is daarvoor heel belangrijk. Wanneer de druk in je airco namelijk te laag is, dan werkt hij minder goed. Het gevolg hiervan is dat hij de ruimte ook minder koel houdt. 

De kosten van een airco bijvullen verschillen. Er zijn strenge regels die gelden als je airco bijgevuld moet worden. Het is dan ook verstandig om dat altijd door een professional te laten doen. 

Als de airco het niet meer goed koelt dan zal het koelmiddel bijgevuld moeten worden. Dit kunt je niet zelf doen en daarom zal je een specialist in moeten huren. De airco moet namelijk voorzichtig worden opengemaakt om het koelmiddel bij te vullen. Bij Zonneprofijt beschikken we over de kwalificaties om dit te doen. We hebben namelijk experts in dienst die gecertificeerd zijn. Bij Zonneprofijt kun je de airco voordelig laten bijvullen.

Een airco heeft nou eenmaal, net als een CV-ketel, regelmatig onderhoud nodig. Op deze manier ben je ervan verzekerd dat een vakman een periodieke onderhoudsbeurt doet en mankementen kunnen dan snel op het spoor komen. 

Er zijn een aantal stappen die onze vakman zal nemen bij het bijvullen van de airco:

 1. Verwijderen van het oude koudemiddel uit de airco.
 2. Vacumeren van de airco (dit betekent: het onttrekken van vocht uit de leidingen).
 3. Controle of alle verbindingen goed werken.
 4. Toevoegen van speciale vloeistof om te controleren of er geen lekkages zijn. 
 5. Afvullen airco met koudemiddel.
 6. Laatste check of alle systeembeveiligingen naar behoren werken.

Contact opnemen

Ben jij nieuwsgierig geworden naar de airco’s die wij leveren en naar onze diensten? Gebruik ons contactformulier voor meer informatie. Je kunt ook bellen naar 0341 849 573 of mailen via [email protected]

 

× Stuur ons een WhatsApp!