Risico’s van een airco

Het aanschaffen van een airco kan een slimme beslissing zijn. Het zorgt er namelijk voor dat de kamertemperatuur gewenst is. Echter, het brengt ook risico’s met zich mee. Welke risico’s dat zijn, daar gaan we in dit artikel op in.

De Haier airco geeft in de zomer koele lucht en in de winter warme lucht. Dat is enorme luxe, je kunt dus profiteren van precies het binnenklimaat dat je wilt. Maar daar zit ook gelijk een mogelijk risico qua comfort. Als de lucht uit de airco onvoldoende warm is, kan dit op plaatsen in de ruimte aanvoelen als tocht. Je wilt dat niet regelmatig ervaren, want dat gaat dat ten koste van het comfort.

Bij Zonneprofijt worden er airco’s van Haier en Daikin verkocht. Als je zo’n airconditioningssysteem hebt, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de mogelijke risico’s die hiermee gepaard kunnen gaan. Zonneprofijt deelt de grootste risico’s met je, en levert ook diensten voor onderhoud. Bij Zonneprofijt bieden we airco’s van Haier en Daikin met een split-systeem. Natuurlijk brengt het installeren daarvan een aantal risico’s met zich mee. Een aantal problemen hebben we hieronder beschreven. Onze monteurs zijn gespecialiseerd in het installeren van een airco en weten deze problemen te voorkomen.

Installatieproblemen

Uiteraard is het belangrijk dat een airco goed wordt geïnstalleerd. Er kunnen een aantal installatieproblemen voorkomen zoals:

  1. Slechte locatiekeuze: De locatie waar de binnen- en buitenunits worden geïnstalleerd, kan een grote invloed hebben op de prestaties van de airco.
  2. Slechte isolatie: Een slechte isolatie kan ervoor zorgen dat er warme lucht van buiten het gebouw de binnenruimte binnenkomt, wat de prestaties van de airco kan verminderen.
  3. Slechte afwatering: Een split-systeem airco produceert condens en deze moet goed worden afgevoerd. Als de afvoer niet goed is geïnstalleerd, kan dit leiden tot lekkages en andere problemen.
  4. Verkeerde dimensionering: Als het systeem niet goed is gedimensioneerd voor de ruimte waarin het wordt geïnstalleerd, kan dit leiden tot inefficiënte prestaties en hogere energierekeningen.
  5. Slechte elektrische aansluiting: Een slechte elektrische aansluiting kan leiden tot storingen en zelfs brandgevaar. Het is belangrijk dat de installatie wordt uitgevoerd door een gekwalificeerde elektricien.

Vervuilde filter
Neusverstopping, keelpijn en hoesten zijn de meest gehoorde gevolgen van een vervuilde filter. Ook allergieën die plotseling verergeren, zijn vaak te wijten aan een vuile filter in je airco-installatie. Daarnaast hebben veel mensen de neiging om de temperatuur van hun airco veel te laag in te stellen.

Lekkage

Een van de grootste risico’s is bijvoorbeeld de kans op lekkages. Als je airco lekt, kan dit leiden tot schade aan je huis en meubels, maar ook tot gezondheidsproblemen zoals allergische reacties en ademhalingsproblemen. Gelukkig zijn er manieren om deze risico’s te verminderen. 

Regelmatig onderhoud laten uitvoeren aan airco
Een van de beste manieren om dit te doen is door regelmatig onderhoud te laten uitvoeren aan je airco. Zonneprofijt is gespecialiseerd in airconditioningssystemen en kan je helpen om de risico’s tot een minimum te beperken.

Naast regelmatig onderhoud is het ook belangrijk om te zorgen voor een goede ventilatie in de ruimte waar de airco zich bevindt. Door de juiste ventilatie te creëren, kan de luchtvochtigheid worden verminderd en de kans op lekkages worden verkleind.

Dit wil dus zeggen dat als je een airconditioningssysteem hebt, het altijd belangrijk is om bewust te zijn van de mogelijke risico’s die er eventueel zijn. Maar dat betekent natuurlijk niet dat die risico’s ook plaats zullen vinden. Nogmaals, door gebruik te maken van de expertise van monteurs kun je ervoor zorgen dat de airco goed wordt geïnstalleerd. Ook door regelmatig onderhoud uit te voeren en te zorgen, kun je deze risico’s tot een minimum beperken. 

Wij geven je graag nog meer informatie en advies over het plaatsen van een airco en hoe je deze het beste kunt onderhouden en gebruiken.

Contact opnemen

Gebruik ons contactformulier voor meer informatie of bel naar 0341 849 573. Je kunt ook mailen via [email protected]

× Stuur ons een WhatsApp!