Wat kost airco aan stroom?

Bij Zonneprofijt verkopen we de Haier en Daikin airco. Hoewel het stroomverbruik van deze airco’s afhangt van het aantal uren dat het aanstaat en de instellingen die worden gebruikt kun je ongeveer uitgaan van een verbruik van minder dan 1 kWh per uur (bij een vaste airco). Dat wil zeggen dat -op een warme dag- een vaste airco ongeveer 6 á 7 kWh per dag aan energie gebruikt wanneer deze 8 uur aan staat. Echter, om een idee te krijgen van het dagelijkse stroomverbruik van een airco, is het ook belangrijk om te kijken naar het vermogen van de airco en de tijd dat deze in gebruik is.

Wat kost zo’n airco dan aan stroom? Een ‘normale’ airconditioning verbruikt gemiddeld 1 kWh per uur. Wanneer je een airco per dag gemiddeld 8 uur aan laat staan, dan kost het je €1,80 bij een stroomtarief van €0,22 à €0,23. Stel bijvoorbeeld dat een airco met een vermogen van 1000 watt (1 kW) gedurende 8 uur per dag wordt gebruikt. Dan zal deze airco per dag ongeveer 8 kWh aan stroom verbruiken.

Natuurlijk moet je er rekening mee houden dat dit een schatting is. Bij het werkelijke stroomverbruik van een airco zijn diverse factoren van belang zooals:

  • De grootte van de ruimte
  • De buitentemperatuur en de gewenste binnentemperatuur

Het is altijd aan te raden om voor aankoop van een airco goed te kijken naar het energielabel en te kiezen voor een model met een zo hoog mogelijke energie-efficiëntieklasse. Onze Daikin airco heeft energielabel A+++. Dit kan dus aanzienlijk schelen in de kosten voor het koelen of verwarmen van de ruimte. We verkopen ook de Haier airco. Deze heeft energielabel  A++.

× Stuur ons een WhatsApp!