Wat zit er in een airco?

Een airco, wat is het eigenlijk?

Onder airconditioning verstaan we het behandelen van de lucht in een ruimte waarin personen verblijven om zo een aangename temperatuur, vochtigheidsgehalte, zuiverheid, alsook een goede luchtcirculatie te verzekeren. In zo’n ruimte voelen mensen zich prettig en leveren zij de beste prestaties!

Airco: wat zit erin?

Een airconditioningsysteem bestaat uit verschillende onderdelen die samenwerken om de lucht in een ruimte te koelen en de luchtkwaliteit te verbeteren. Maar wat zit er eigenlijk allemaal in een airco?

Een airco bestaat onder andere uit:

  • een compressor
  • een condensor
  • een verdampingsunit
  • een regelsysteem
  • filters
  • koelmiddelen

De compressor

Een airco compressor is een pomp die koudemiddel rondpompt. De Airco compressor zorgt ervoor dat het koelmiddel samen wordt geperst tot een gas met een gasdruk van 12 tot 14 bar. Het langzamerhand opbouwen van deze druk is belangrijk, omdat zo het verloop op peil wordt gehouden. De compressor is dus het hart van het systeem.

De condensor
De condensor zorgt voor het condenseren van het koelmiddel van gas naar vloeistof en geeft warmte af aan de omgeving. 

De verdampingsunit
De verdampingsunit, die zich meestal binnen in de kamer bevindt, zorgt voor het verdampen van het koelmiddel en trekt warme lucht uit de kamer om deze te koelen. Het regelsysteem zorgt ervoor dat de temperatuur en vochtigheidsgraad van de lucht in de kamer worden gereguleerd en kan worden aangepast aan jouww persoonlijke voorkeur.

Filters en koelmiddelen
Maar een airco bevat ook andere belangrijke componenten, zoals filters om de lucht te zuiveren en stofdeeltjes en allergenen te verwijderen en er zijn ook verschillende soorten koelmiddelen die in een airco worden gebruikt. 

Onze moderne airconditioningsystemen zijn ook uitgerust met geavanceerde technologieën en functies. Zo ook de Haier en Diakin airco, die verkocht wordt bij Zonneprofijt. Deze hebben draadloze afstandsbedieningen, programmeerbare timers en slimme thermostaten die op afstand kunnen worden bediend via je smartphone of met een afstandsbediening. Je kunt de airco zelfs bedienen met je stem. 

Contact opnemen

Gebruik ons contactformulier voor meer informatie of bel naar 0341 849 573. Je kunt ook mailen via [email protected]

× Stuur ons een WhatsApp!