Gecertificeerde installateurs         Service op maat        Binnen 48 uur een gratis offerte        √ Enkel het beste materiaal        √ Geen verrassingen achteraf

INFORMATIE

Soorten zonnepanelen 

Zonnepanelen wekken stroom op. Dat is voor iedereen vanzelfsprekend. Maar hoe dat dan precies werkt, is niet bij iedereen bekend. Dat hoeft natuurlijk ook niet, maar als je overweegt zonnepanelen te laten installeren wil je er wellicht eerst meer over weten. Daarom vertellen wij je hier meer over zonnepanelen én over alle overige onderdelen die komen kijken bij de installatie van zonnepanelen. Een zogeheten pv-installatie, zoals het complete pakket van zonnepanelen en toebehoren vaak wordt genoemd.

Allereerst zijn er twee soorten zonnepanelen: polykristallijn en monokristallijn zonnepanelen.

POLYKRISTALLIJN
ZONNEPANEEL

Dit type zonnepaneel is herkenbaar aan hun donkerblauwe kleur en schervenpatroon. Zonnecellen in dergelijke zonnepanelen bevatten meerdere kristallen – vandaar de term ‘poly’. Qua opbrengst is dit type paneel iets minder dan monokristallijn panelen. Dat vertaalt zich overigens ook in een lagere aanschafprijs. In zijn algemeenheid geldt dat dergelijke panelen heel voordelig kunnen zijn als er ruim voldoende dakoppervlak beschikbaar is voor het benodigde vermogen en de opbrengst per m2 dus niet leidend is. Hierbij kan ook de kleur van de panelen een overweging zijn. Niet iedereen geeft de voorkeur aan blauwe panelen op het dak.

MONOKRISTALLIJN ZONNEPANEEL

In tegensteling tot polykristallijn zonnepanelen hebben monokristallijn panelen maar één kristal in hun zonnecellen. In tegenstelling tot wat je zou verwachten houdt dat geen lagere opbrengst in. In tegendeel; deze panelen leveren meer op per m2. Geordende elektroden in de zonnecel maken deze opbrengst mogelijk, waarvan het maximum nog niet is bereikt. Dat wil zeggen: monokristallijn panelen zijn nog steeds volop in ontwikkeling en de opbrengst van de nieuwste varianten van dit paneel neemt met elke variant toe. Door deze hogere opbrengst zijn dergelijke zonnepanelen populair wanneer geschikte dakruimte beperkt is.

KEUZE TUSSEN POLYKRISTALLIJN EN MONOKRISTALLIJN

We hebben ‘m eigenlijk al een beetje weggegeven: wat voor jou het beste type zonnepaneel is, hangt af van de hoeveelheid geschikte (dak) ruimte en de hoeveelheid stroom die je wenst op te wekken. Omdat de prijsverschillen tussen polykristallijn en monokristallijn de laatste jaren afnemen, gaan wij in principe uit van monokristallijn in al onze offertes. Dat betekent dat Zonneprofijt monokristallijn panelen levert, tenzij jij expliciet om iets anders vraagt.

Informatie zonnepanelen onderdelen

Zoals gezegd bestaat een pv-installatie niet louter uit zonnepanelen op het dak. Om daadwerkelijk te profiteren van zelf opgewekte stroom zijn nog een aantal onderdelen nodig. Vanzelfsprekend zorgt Zonneprofijt daar ook voor en krijg je van ons dus een volledig functionerende pv-installatie, of alles dat je daarvoor nodig hebt. Hieronder leggen we uit welke solar-onderdelen nog meer bij jouw pv-installatie horen.

OMVORMER

Dit onderdeel heb je altijd nodig wanneer je zonnepanelen op je dak hebt. Zonnepanelen wekken namelijk gelijkstroom op. Gelijkstroom verschilt van de wisselspanning op het elektriciteitsnet die door alle huiselijke apparaten gebruikt wordt. Om de stroom die door zonnepanelen wordt opgewekt te gebruikten, moet deze stroom door een omvormer in wisselstroom worden omgezet. In de praktijk is de combinatie van zonnepanelen met de juiste omvormer van groot belang. Dankzij de keuze voor de juiste omvormer renderen uw zonnepanelen optimaal en is ook de veiligheid van de installatie gewaarborgd. In de meeste gevallen wordt een omvormer als kastje in jouw meterkast (of elders) geplaatst. Ook zijn er varianten met micro-omvormers en optimizers.

 

OPTIMIZERS 

Een van de kwetsbare punten van elke pv-installatie is dat, onder normale omstandigheden, de opbrengst per paneel zo groot is als die van het zwakste paneel. Is er sprake van schaduwwerking of slijtage aan één paneel, dan lijdt het rendement van de hele installatie daaronder. Dat voorkomt u met optimizers. Optimizers zorgen ervoor dat het maximale rendement per paneel behaald wordt. Omdat optimizers extra kosten met zich meebrengen, ligt het voor de hand om hier alleen voor te kiezen als er soms sprake is van schaduwwerking op (een deel van) het dak.

 

 

MICRO OMVORMERS

Waar een reguliere omvormer als kastje in huis wordt geplaatst – meestal in de meterkast of op zolder – worden micro-omvormers direct onder het zonnepaneel geplaatst. Allereerst biedt dit hetzelfde voordeel dat optimizers bieden; maximale opbrengst per zonnepaneel. Verder doet een micro-omvormer in essentie hetzelfde als een normale omvormer: de gelijkstroom van de zonnepanelen omzetten in de 230v wisselstroom van het elektriciteitsnet. In aanschaf is een systeem met micro-omvormers iets duurder dan met een enkele reguliere omvormer. Dit wordt echter gecompenseerd door de hogere opbrengst bij schaduwwerking en het feit dat micro-omvormers in principe nooit vervangen hoeven te worden. Dat terwijl je een reguliere omvormer normaal gesproken één keer vervangt tijdens de normale levensduur van een pv-installaties (25-30 jaar). Micro-omvormers komen standaard met 20 jaar garantie.

Overige informatie

SALDEREN EN SALDERINGSREGELING

Wat zonne-energie zo aantrekkelijk maakt voor particulieren is de salderingsregeling. Dankzij deze regeling profiteer je altijd van de stroom die jouw eigen zonnepanelen opwekken. Ook als je soms meer stroom opwekt dan je op dat moment verbruikt of juist wanneer je meer stroom verbruikt dan je opwekt. Het komt er op neer dat de stroom die je op piekmomenten te veel opwekt – bijvoorbeeld ’s zomers in de middag – mag verrekenen met stroom die je op andere momenten tekort komt en daarom afneemt van het stroomnet. Deze zogeheten salderingsregeling geldt over een heel jaar. Stel: Je wekt alleen ’s zomers stroom op. Daarmee heb je voor een heel jaar stroom opgewekt. Dan betaal je dus niets voor de stroom die je in de winter van het elektriciteitsnet afneemt. Deze regeling geldt vooralsnog tot 1 januari 2023. Daarna wordt deze geleidelijk afgebouwd.

BELASTING

Als je zonnepanelen aanschaft vindt de Belastingdienst dat je ondernemer bent. Het terugleveren van te veel opgewekte stroom – ongeacht of je dat daadwerkelijk doet of niet – ziet de Belastingdienst als ondernemerschap. Daar hoef je verder niet over in te zitten. Sterker nog: het biedt je zelfs voordelen. Als ondernemer kun je de betaalde BTW over de aanschaf en installatie van zonnepanelen (21% van de totaalprijs) terug vragen. Zonneprofijt kan jou dit ook uit handen nemen.

Onze recensies

5,0 108 reviews

Zonneprofijt
Nobelstraat 29 - 6
3846 CE Harderwijk
0341-849573

Algemene voorwaarden
× Stuur ons een WhatsApp!